Welcome to Toogethr Customer Service!

Stay updated with announcements, get answers from the community and share your feature suggestions with us.
You can also submit a request or send us an email at support@toogethr.com. Blijf op de hoogte met aankondigingen, ontvang antwoorden van onze gebruikersgemeenschap en deel je feature suggesties met ons. Je kunt ook een verzoek indienen of een mail sturen naar support@toogethr.com.

 
 

Toogethr support

Ella Bartledan 20 maart 2015 Aan de slag

Bij Toogethr hebben we het liever over meerijden, maar veel mensen gebruiken andere woorden (synoniemen), zoals carpoolen (of carpool), liften, samenrijden of ridesharing. Toch zijn er wel enige verschillen en die zorgen soms voor verwarring.

Wat is carpoolen en liften?

Carpoolen en liften zijn steeds minder gangbare woorden. Voor wie ze niet kent:

  • Carpoolen (ook wel samenrijden of autopoolen genoemd) is deelgebruik van een auto, voornamelijk voor woon/werkverkeer (forensen). In de 70-er jaren tijdens de oliecrisis heeft de overheid carpoolen actief gepromoot. Er zijn langs de snelweg parkeerplaatsen speciaal ingericht als carpoolplaatsen. De laatste jaren is carpoolen minder populair geworden. Dit komt doordat mensen liever niet een lange-termijn afspraak met elkaar maken om mee te rijden aangezien ze daarmee een flexibiliteit en vrijheid verliezen. Inmiddels zijn er moderne varianten van carpoolen ontstaan die deze nadelen wegnement.
     
  • Liften is langs de kant van de weg wachten op een lift, met als doel om mee te rijden. Je herkent een lifter aan zijn uitgestrekte arm en de duim omhoog. Meestal met een bordje in de andere hand met daarop de bestemming geschreven. In Nederland is het heel normaal dat je dan gratis mee mag rijden, maar in veel landen moet je gewoon meebetalen. Formeel is het verboden om langs de auto(snel)weg te liften, behalve op liftplaatsen (formeel een liftershalte genoemd). Sinds de invoering van de OV-Studentenjaarkaart zie je nog maar weinig lifters in Nederland. 

Carpool voor bedrijven

Lees hier meer over mobiliteitsmanagement en carpool voor bedrijven.

Het nieuwe carpoolen en liften

Vandaag de dag hoeven we niet meer met goed geluk langs de snelweg te staan of een vaste carpoolpartner te hebben. Het nieuwe liften kun je gewoon voor een enkele rit doen (of herhalende ritten uiteraard). Een rit bied je aan of vind je gewoon van achter je computer thuis of met je mobiele telefoon. 

 

 

Redenen om te carpoolen

Van oudsher werd er gelift door mensen met weinig geld. Maar dat is allang niet meer zo. De belangrijkste redenen om samen te rijden zijn:

  • Sociale aspect - Alvorens je meerijdt kun je eerst iemands profiel bekijken. Zodoende biedt dit goede mogelijkheden om te netwerken en interessante mensen te ontmoeten. Net zoals je ook doet op Facebook, LinkedIn en Twitter. Ook helpt dit het opbouwen van wederzijds vertrouwen.
  • Duurzaam/milieu - Al heb je een eigen auto, als je met iemand kan meerijden naar dezelfde bestemming, kun je op deze manier één auto laten staan. Dat scheelt CO2 uitstoot (en files).
  • Kostenbesparen - De benzineprijs en dieselprijs is hoog. Waarom iedereen alleen in de auto?
  • Alternatief voor Openbaar Vervoer - Nederland is gezegend met goed Openbaar Vervoer. Maar het OV is niet altijd beschikbaar. Bevroren treinwissels en stremmingen zorgen soms voor problemen. Ook is het 's nachts lang niet altijd mogelijk om op je plaats van bestemming te komen.